Träffa Calle, konstruktör på Arvidssons Takstolar

Hur är livet som konstruktör hos Arvidssons egentligen? Vi är här för att besvara den. Med oss har vi Calle Pettersson, som av en händelse arbetar hos oss som just konstruktör.

Hej Calle! Vem är du, och ja, hur hamnade du här?

– Jag är Lulebo i grunden och utbildad civilingenjör inom produktdesign, men kommer ursprungligen från en snickarbakgrund. Jag minns faktiskt inte exakt hur jag fick nys om jobbannonsen hos Arvidssons, men jag tyckte rollen lät som en perfekt blandning av det praktiska och det teoretiska, det konstruktionstekniska och designmässiga. Och de verkade vara ett trevligt gäng här!

Kul! Det låter onekligen som en bra blandning i din roll. Men vad är det du gör egentligen?

– Jag är konstruktör och tar fram takstolslösningar åt våra kunder. Alla konstruktörer hos oss är således även säljare. Det känns superbra, kunden får riktigt kvalificerade råd direkt, och vi kan vara snabbfotade med att ge bra svar och ta fram en bra lösning.

– Jobbet som konstruktör innebär att ta fram konstruktionsförslag som vår produktionsavdelning sen kan göra till verklighet. Det jag får av kunden kan vara allt från en snabb skiss på en pappersservett till en utförlig, detaljerad teknisk ritning. Sen måste jag fylla i luckorna, ta reda på om det finns några omkringliggande byggnader eller så, rita upp det och räkna ut om och hur det påverkar den konstruktion jag ska ta fram.

– Sen ska själva konstruktionen ritas upp, och där ligger utmaningen i att ta fram något som har så hög kvalitet som möjligt och på samma gång blir en prisvärd lösning för kunden. Vi sätter en stolthet i att ta fram Sveriges smartaste takstolar och vill dessutom ta fram en lösning som även underlättar för personalen på plats, och bidrar till att sänka övriga kostnader för projektet.

– Vår lösning är alltid anpassad och optimerad i sin helhet mot kundens behov, vårt mål är att alltid göra det billigast och bäst för kunden när man räknar med hur den påverkar hela projektet. På det sättet jobbar vi alltså inte bara med takstolar, utan det handlar väldigt mycket om att kunna se helheten i en byggnation.

Tydligt! Hur går jobbet till en vanlig dag eller vecka?

– Vi har gemensamt möte i början av veckan där vi går igenom allt och fördelar arbetet så att vi får en bra arbetsbalans inom arbetsgruppen. Sen är det bara att börja gå igenom mailen! Mycket kommunikation sker via mail med kunderna, även om man såklart ringer eller möts för att snacka igenom något så är mycket av kommunikation ritningar, och då faller sig mail naturligt.

– Dagarna består ofta av att rita upp konstruktioner på sin egen kammare. Vi hjälper varandra mycket i gruppen också, bollar lösningar och utnyttjar varandras expertområden. Det är mycket kundkontakt, och vi samarbetar såklart mycket med produktionsledaren för att ta lösningen vidare.

– Överhuvudtaget sitter vi med många olika projekt, och dagarna går galet fort! Det tycker jag är ett bra betyg på att det är ett kul jobb.

Vilka egenskaper tror du är bra för att trivas i din roll?

– Du behöver inte som i mitt fall ha en civilingenjörsutbildning, men det skadar såklart inte heller! Det är bra med liknande erfarenhet som en ingenjör, där man berört områden såsom hållfasthet, CAD-ritning och industriell verksamhet. Men framförallt måste du vara social och gilla att ha kundkontakt och jobba tillsammans i grupp, och gilla problemlösning överlag. Du måste vara lite framåt helt enkelt!

– Dessutom behöver du kunna vara pedagogisk i att förklara dina lösningar för kunder och medarbetare. Det är viktigt. En smart lösning är inget värd alls om du inte kan få kunden att förstå varför den är smart, värdet den skapar.

Till sist, hur skulle du beskriva att jobba hos just Arvidssons?

– Oj, tiden har gått så fort, jag har redan varit här 4-5 år så det är kanske lite svårt att få perspektiv! Men det känns som ett litet företag fast vi är ganska många, på ett positivt sätt. Det är korta beslutsvägar, VDn sitter något kontor bort, och det är lätt att bara kila över och lyfta en fråga.

– Vi umgås mycket, både på jobbet i fikarummet och på lunchen såklart, men också utanför arbetstid. Det spelas hockey eller fotboll ibland, vi tränar tillsammans, tar någon padelmatch och så vidare. Trots att många har barn och familj så lyckas vi ändå hitta tid till det på något sätt!

Tack Calle!

Nu vet du nästan allt om att vara konstruktör hos Arvidssons. Tror du att det kan vara något för dig så är du välkommen att skicka in din ansökan här, eller har du en helt annan fråga? Hör av dig till oss, vi berättar gärna mer om oss och vad vi gör!