Fackverkstakstol – Sveriges vanligaste takstol

Fackverkstakstolen är den vanligaste typen av takstol i Sverige och har en enkel dimensionering. Den kallas även för sadeltakstol och W-takstol på grund av det W som bildas i konstruktionens mitt.

Fackverkstakstolens form och kontruktion

Fackverk är ett bärverk bestående av geometrisk stabila och bestämda trianglar, s.k. ramstänger som är sammanbundna med diagonaler för att kunna bilda det slutna triangelmönstret, eller ”fackverks”-utseendet. Taklutningen är normalt mellan 14 – 30 grader och har laster som i huvudsak överförs som normalkrafter.

Användningsområden för fackverkstakstol

Fackverkstakstolar kan tillverkas i flera olika former och anpassas efter behov. Det går att kombinera facktakstolen med flera olika taktyper, så som sadeltak och pulpettak, och den används ofta när stora spännvidder efterfrågas.

Fördelar med fackverkstakstol

Fackverkstakstolen kan sättas ihop av billigare virke och ändå klara omfattande spännvidder. Modellen ger plats för de allra flest tjocklekar för isolering.

Varför du ska välja en Fackverkstakstol

  • Fackverkstakstol ger huset ett klassiskt och elegant utseende
  • Välj fackverkstakstol för att få gott om plats för isolering och ventilation
  • Fackverkstaksolar går att bygga med stora och små spännvidder
  • En fackverkstakstol är prisvärd, har låg vikt och mycket god bärighet

Kontakta oss för Fackverkstakstol

På Arvidssons har vi lång erfarenhet av att rita, konstruera och leverera Fackverkstakstolar. Kontakta oss så hjälper vi dig att välja rätt takstol.